Tuesday, 12 June 2012

Shoot! Aku dah bertunang! Yeay!

Tiba-tiba aku teringat pasal kes tunang yang ramai masih keliru dan anggap perkara seperti tu remeh je. Huh. Sifat orang zaman skang. Sume benda remeh temeh je. Ceh. Ini org pun masih ada kah. (aku slah org 2..-.-')

Aku pun dengan pantas terus menaip kt Google (promote google) "hukum bertunang". Cari punyer cari. Tekan punyer tekan. (drama sgguh..-..-) Dapat la 2-3 blog n penjelasan yg pnjang + link yg kena blog dalam pejabat ni. Damn! Tp aku amik 1 je la dari blog MiraRadzi sebab bg aku ringkas + senang pham apa yang dia tulis.


Jatuhnya hukum tunang.

Percaya atau tidak, kita boleh ber”tunang” tanpa sedar?? Yup, kita boleh bertunang tanpa kita sedar, bila seorang lelaki, berhasrat untuk mengambil seorang perempuan untuk dijadikan isteri. Eh, itu memang normal bukan? Tapi, yang anda mungkin x tahu, anda sebenarnya sudah bertunang bila situasi seperti berikut berlaku:

Lelaki menyatakan hasrat ingin menjadikan perempuan itu isterinya, dan perempuan itu bersetuju. Adakah dikira telah bertunang? Padahal tidak ada ibu bapa perempuan tersebut.

Pinang dari segi hukum fiqah, bererti pihak lelaki menyatakan hasrat berkahwin pada pihak perempuan. Itu dipanggil pinang. Bila perempuan menjawab setuju, maka jadilah perempuan itu tunang laki tersebut.

Situasi yang dianggap pinangan:

"Aku nak jadikan kamu sebagai isteriku"
"Kahwinlah dengan kita bila2"


Bila si perempuan bersetuju, dia akan jadi tunang. Sama ada bercakap dalam telefon, tetap dah jadi tunang.

Contoh:

lelaki sebut dalam telefon, "I nak jadikan u isteri I lah"
Perempuan tersebut jawab, I sukalah, I setujulah, oraitt I’m fine, oklah, I redha atau apa2 yang menunjukkan dia suka dengan “pinangan” lelaki tersebut, maka ia sudah dianggap bertunang.

Jadi, bila dia dah jadi tunang orang tanpa sedar, bila ada lelaki yang meminang, hukumnya haram.

Kita orang melayu time nak tunang duk bawak rombongan 1 bas, bawak barang2 pinangan, itu sebenarnya adalah ADATbukan dari segi hukum Islam. Dari segi hukum Islam, dah jatuh hukum tunang.

Persoalan ialah bila Ibu bapa tak ada. Mengikut hukum syarak, kalau perempuan itu sudah diizin pada syarak. Sebagai contoh, perempuan yang cerdik, yang baligh, yang blh berfikir, etc dia sudah dianggap bertunang.

Bila perempuan tu x menepati hukum syarak tersebut, contoh seperti x baligh lagi(baru darjah 3 mungkin), perempuan tu bodoh(x boleh berfikir), gila, dan sebagainya, makanya wali diperlukan untuk jawab “pinangan” tersebut.-Pernahkah pasangan anda mengucapkan kata - kata itu di depan anda. Aiyokk..- (PERNAH! *.* aku je yg ckp..-.-')Means aku ni banyak kali bertunang n putus tunang sebab kena tinggal n meninggalkan. Hehehe. I'm a naughty boy. :P
So aku rasa sume org kena hati-hati. Lebih2 wanita. Kang ada yang tak dapat kahwin sebab haram meminang tunangan orang.
Bagi lelaki tak apa. Aiman tak kisah. (aku act benci ayt 2..) Laki boleh kahwin 4 dong. Hehehe. 
Mati aku kalau "tunang" aku baca benda alah n statement maut aku ni. Hahaha. Jangan marah ya syg. :P

No comments:

Post a Comment