Thursday, 23 February 2012

Topeng..






You see this mask? Maybe you all wondering why I put this picture for my blog this time..(pergh aku cuba speaking) Cerita kali ni mengisahkn tentang sfat manusia yg bnyak memakai topeng dlm kehidupan seharian dorg..(knapa ayt aku poyo sgt ni?-.-')

Maybe certain of you don't understand what I try to say about people wearing a mask..Benda ni basic je..Mesti ramai paham mksud talam dua muka right? Topeng ni pun sama je mcm 2 cuma die bukan 2 muka tp bermuka2..

Contoh la..Tak sume org yg kte tgk baik ng kita sbenarnya mmg seorg yg baik..Mungkin tak kita ketahui dia dulu seorg pembunuh, psycho n mcm2 la..Skang kte tgk muka je baik mcm innocent gler tp prangai mcm setan..

Lg 1 org yg suka memakai topeng kebanyakkan cuba utk menyesuaikn diri dgn arus pemodenan..Benda yg kte xsuka bt kte cuba utk bt..Asalkan dpt memuaskn ati pihak yg kite cuba utk mengembirakn..Like try something new but in the end they will regret it..Like me..Huhu..

Org yg memakai topeng ni kdg2 menympan bnyk rhsia..Depan kte die tabah je..Cool..Ceria..n sbgnya la..Tapi tak kita ketahui dia menanggung beban sorg2 tnpa ada bntuan utk dia trima or cari..Org yg mcm ni slalunya ego n pk dia boleh selesaikn sume masalah dgn sndiri..

Not everyone will always be strong..When we needed a help..Just ask the people that we may think can help us..No one is perfect n no one can bear the burden alone because eventually it will destroy us inside n outside if we bear the burden alone..

Tak sume org seceria kita sgka or setabah kita tgk..Like me..I have an friend that always tell me what I need too hear from her..She always look kind of happy, cool n many more..Tp dia sbenarnya sedang rapuh sbb menanggung sume beban sorg2..Lama kelamaan dia mula menunjukkn sikap dia yg negatif, tak yakin pd diri dia, tak nak terima pndangan org n sbgnya la..Aku dah tak boleh nak tolong dia lg sebab dia telah meletakkn jurang antara kitorg..Susah org mcm ni..N bahaya org mcm ni..Serius bahaya..

Setiap topeng yg kita pakai psti akan tertanggal jua..Tak kira la kalu kita kata kat 1 dunia sekalipun yg kita tetap  ng diri kita..Tp kita sbenarnya secara automatik akan menggunakn "topeng" utk menipu diri kita, menipu org sekeliling, menyakinkn diri kita n sbgnya..

Topeng yg kita guna kadang2 mmberi manfaat kepada kita dan memberikn kebinasaan kpd kita..Cuma terpulang pd individu masing2 mcm mana utk menggunakan topeng dorg..Kalu tak korg mungkin jd giler n tak dapat berfikir ng straight mcm aku ni..Hahahaha..

No comments:

Post a Comment